KAKURU Jewelry
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 200€
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 350€

Eλίνα Κακούρου: Συνέντευξη με τη χαρισματική σχεδιάστρια κοσμημάτων KAKURU Jewelry που θα αγαπήσουν οι weds-to-be!

Elina Kakourou: Interview with the charismatic designer of KAKURU Jewelry that the weds-to-be will love!

γράφει η Τόνια Παπαμιχαλοπούλου για το Yes I Do

 

Με γνώμονα τον ρομαντισμό, το πείσμα και το ταλέντο, μας συστήνει το jewelry brand που δεν ακολουθεί τάσεις... αλλά τις δημιουργεί!

Elina Kakourou Designer

Κοσμήματα – πραγματικά έργα τέχνης – που κουβαλούν ιδιαίτερη ενέργεια και θυμίζουν πανέμορφα δημιουργήματα που μόνο η φύση ξέρει να σχεδιάζει. Οι δημιουργίες KAKURU Jewerly θέτουν στο επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα και κυρίως τον τόπο καταγωγής της σχεδιάστριας Ελίνας Κακούρου, τη Λακωνία. Εκεί που το ξύλο ελιάς και το μάρμαρο αποτελούν ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για custom made κοσμήματα που διηγούνται μια ξεχωριστή «ιστορία»… τη δική σας «ιστορία» ζωής και αγάπης.

Το Yes I Do συνομίλησε με τη χαρισματική σχεδιάστρια και σας παρουσιάζει τον λαμπερό κόσμο του KAKURU Jewelry!

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι του KAKURU Jewelry;

Νομίζω το ένα έφερε το άλλο, με αρκετές ψυχολογικές διακυμάνσεις και εσωτερική πάλη, μέχρι να αποφασίσω ότι το κόσμημα θέλω να γίνει η κύρια ασχολία μου και όχι μια απλή δραστηριότητα. Πέρασα από διαφορετικές σπουδές (οικονομικά), έκανα μια εταιρία κοσμήματος με μια φίλη μου Κολομβιανή και αφού τελικά τα πλάνα μας διαφοροποιήθηκαν εγώ συνέχισα κάνοντας σχέδιο κοσμήματος στην Αγγλία και μετέπειτα ολοκληρώνοντας τη σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στην Ελλάδα. Προσπάθησα, ενώ ήμουν στη σχολή, να δουλεύω παράλληλα σε εργαστήρια κοσμήματος ώστε να αποκτήσω καλύτερη τεχνική γνώση. Και έτσι κάποια στιγμή, με μεγάλο φόβο αλλά και πείσμα, αποφάσισα ότι για να μπορέσω να παρουσιάσω δικά μου σχέδια θα πρέπει να αφοσιωθώ στο δικό μου brand εξ ολοκλήρου. Ζήτησα από την οικογένειά μου να με στηρίξει οικονομικά ώστε να δημιουργήσω το δικό μου εργαστήριo και κατάστημα, και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι. Αρκετά ρομαντικά ξεκίνησε στην αρχή αλλά πολύ σύντομα ήρθε η πανδημία και έπρεπε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις όλοι. Παρόλα αυτά νιώθω ότι «ψήθηκα» σε πρωτόγνωρες συνθήκες και έγινα πιο δυνατή, πιο γρήγορα προσαρμοστική αλλά ίσως κάποιες φορές και πιο δημιουργική.

KAKURU store

Οι σπουδές σας στη διοίκηση επιχειρήσεων, πώς σας βοήθησαν δημιουργικά στην πορεία σας ως σχεδιάστρια κοσμημάτων;

Δεν ξέρω αν με βοήθησαν δημιουργικά, όμως σίγουρα με βοήθησαν στο να κρατηθώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας γνωρίζοντας ότι ανά δεκαετίες πάντοτε υπάρχουν δυσκολίες στις επιχειρήσεις, άλλοτε μικρότερες άλλοτε μεγαλύτερες. Ειδικά στην Ελλάδα που θεωρώ ότι μια επιχείρηση που ξεκινά συναντά αρκετές δυσκολίες, οι σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων με κράτησαν, όσο γινόταν, ψύχραιμη σε δύσκολα χρόνια. Νομίζω βέβαια ότι λόγω της οικογενειακής επιχείρησης και έχοντας βιώσει από μικρή διάφορα ευτράπελα στον χώρο, που κυρίως συνδέονται με το ρίσκο και την επίλυση προβλημάτων, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η βιωματική μάθηση είναι και θα είναι η σημαντικότερη όλων.

«Αντλώ έμπνευση από τα συναισθήματα, τα βιώματα μου και ό,τι με κάνει να ονειρεύομαι» έχετε πει. Τι άλλο σας εμπνέει για τις συλλογές σας;

Με εμπνέουν πάρα πολύ οι ανθρώπινες σχέσεις, τις παρατηρώ πάρα πολύ. Κάνω η ίδια ψυχοθεραπεία χρόνια και με ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναλύω τον εαυτό μου αλλά και να σκέφτομαι καθημερινά τις διάφορες αλληλεπιδράσεις μας σε αυτό τον κόσμο. Φυσικά και αυτό γεννά πολλά και διαφορετικά συναισθήματα τα οποία με βοηθούν κάθε φορά στο να δώσουν την ανάλογη «ενέργεια» που θα έχει η συλλογή. Πάνω απ’ όλα όμως, και για πάντα νομίζω, αυτό που θα με εμπνέει είναι η φύση, αυτή που μπορεί να σε αγκαλιάσει, να σε γειώσει, να σε ανυψώσει, να κυλήσει το νερό πάνω σου και να πάρει μαζί του ό,τι σε βαραίνει, αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τα ομορφότερα έργα τέχνης και τα οποία είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης από μόνα τους.

Elina Kakourou Designer

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στιλ; Αντικατοπτρίζεται και στα κοσμήματά σας;

Θα το περιέγραφα ως casual καθώς καθημερινά είμαι στο κατάστημα αλλά θέλω ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπορώ να ανέβω επάνω στο εργαστήριό μας και να κάνω τις δουλειές που θα προκύψουν. Πάντα όμως θα υπάρχει κάποιο στοιχείο που θα θέλω να δώσω έμφαση πάνω μου. Σίγουρα προέχει η ανάδειξη του κοσμήματος, είναι βέβαιο ότι μπορείς να καταλάβεις ότι ασχολούμαι με το κόσμημα όταν με συναντήσεις. Επίσης μου αρέσει πολύ το χρώμα οπότε σπάνια θα με δεις με σκουρόχρωμους τόνους. Νομίζω ότι λόγω αυτού και το κατάστημα, παρόλο που δεν έχει πολλά χρώματα, είναι φωτεινό, έχει ένα υπέροχο τόνο πράσινου/μπλε που δημιουργήθηκε μετά από πολλά τεσταρίσματα και όλο το packaging μας κινείται στην ίδια «ψύχωσή» μου για τις αποχρώσεις του πράσινου χρώματος. Τα κοσμήματα έχουν δημιουργηθεί ακριβώς με την ίδια σκέψη: φορώντας τα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανάλογα με το προσωπικό σου στιλ, να σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα αλλά να δίνουν την έμφαση που πρέπει ώστε να τονίζουν τη μοναδικότητά σου και να εξιστορούν τη δική σου ιστορία.

Με ποια υλικά δημιουργείτε κυρίως; Γενικά, σας αρέσει να πειραματίζεστε με νέα υλικά και πετρώματα;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι πάρα πολύ και αν προλάβαινα θα το έκανα και συχνότερα. Κατασκευάζουμε τα κοσμήματά μας κυρίως από χρυσό και ασήμι και στις συλλογές μας συμπεριλαμβάνουμε οργανικά υλικά όπως το ξύλο ελιάς αλλά και πετρώματα όπως το μάρμαρο, που προέρχονται από τον τόπο καταγωγής μου, τη Λακωνία. Τα τελευταία χρόνια, ακριβώς επειδή λατρεύω να πειραματίζομαι και να προκαλώ τον εαυτό μου, εξελίσσω συνέχεια το custom κόσμημα, είτε αυτό έχει να κάνει με δαχτυλίδι αρραβώνων, είτε με βέρες, είτε με κάποιο ξεχωριστό κόσμημα. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να έχω περισσότερο χρόνο με το άτομο ή τα άτομα που θέλουν ένα custom κόσμημα και με αυτό τον τρόπο η ενέργεια, η προσωπικότητα και το «προσωπικό taste» του καθενός με κατευθύνει ώστε να σχεδιάσω κοσμήματα που θα αντανακλούν όλα τα παραπάνω.

Αυτό πολλές φορές σχετίζεται και με το αν θα χρησιμοποιηθεί πέτρωμα οπότε εκεί οι επιλογές των πετρωμάτων δεν έχουν τέλος. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι διαμάντι ή colored stones που λατρεύω και νομίζω ότι με αυτές έχω δημιουργήσει τα πιο ξεχωριστά μου μονόπετρα, όπως είναι η green emerald, η blue sapphire ή συνδυασμός πολλών διαφορετικών. Νομίζω ότι όσο η δουλειά μου θα εξελίσσεται, όσο τα βιώματά μου και οι εμπειρίες μου θα πληθαίνουν αυτό θα με κάνει να θέλω να ανακαλύψω και να πειραματιστώ με διάφορα υλικά που μπορεί να με εμπνεύσουν. Επίσης ερχόμενη σε επαφή με πολλές ιστορίες των ίδιων των «πελατών» πολλές φορές μπορεί να με βάλουν να περιηγηθώ σε μονοπάτια που ίσως δεν είχα σκεφτεί ποτέ και αυτή είναι η πιο όμορφη δημιουργική διαδικασία.

KAKURU designs

Πώς θα χαρακτηρίζατε την αισθητική σας ως σχεδιάστρια κοσμημάτων με 3 λέξεις;

Οργανική (μακάρι να υπήρχε σαν όρος στην αισθητική) εννοώ μιμούμαι την αισθητική της φύσης κατά κάποιο τρόπο, συναισθηματική (όλα περίεργα μπορεί να ακούγονται) αλλά κατά μία έννοια θέλω να συνδεόμαστε με μια ιστορία κοιτώντας ή φορώντας ένα κόσμημα, διαχρονική ακριβώς γιατί συνδέεται τόσο με τη φύση και όχι με τις τάσεις της κάθε εποχής.

Υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με τα κοσμήματα;

Υπάρχει κυρίως συναισθηματικό δέσιμο για εμένα! Κάθε κόσμημα ή συλλογή που σχεδιάζω πάντα έχει μια ιστορία από πίσω και πάντα μέσω αυτών εκφράζω τα συναισθήματά μου. Έτσι, πολλές φορές, παρατηρώ ότι αρκετοί πελάτες μας δένονται με αυτές τις ιστορίες και γι’ αυτό επιλέγουν το ανάλογο κόσμημα ή τους παρακινεί να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και να δεθούν με αυτά.

KAKURU bridal

Κεφάλαιο γάμος! Τι κοσμήματα μπορούν να βρουν οι weds-to-be στο KAKURU Jewelry;

Ανάλογα το ύφος που θα αποπνέει η όλη τους εμφάνιση, μπορούν να βρουν κοσμήματα που είναι πιο statement, αν θέλουν να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο και την προσωπικότητά τους, αλλά και κοσμήματα ίσως πιο «ήσυχα» και διακριτικά που μπορούν να συνδυαστούν κομψά με το ντύσιμό τους. Πάντα, μα πάντα, υπάρχει η επιλογή των custom-made κοσμημάτων τα οποία, όπως ανέφερα, λατρεύω. Πολλές φορές ξεκινάμε τη συζήτηση με το τι χρώμα μέταλλο έχουν επιλέξει για τις βέρες τους, πως συνδυάζεται ίσως το μονόπετρο μαζί με τις βέρες και αν θα θέλαμε η έμφαση να είναι στο πρόσωπο, ή αν για παράδειγμα τα χέρια δεν είναι καλυμμένα και θέλουμε να τα «στολίσουμε» ή αν στον κορμό μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο layering. Πολλές φορές το ζευγάρι εκτός από τις βέρες του μπορεί να αναζητήσει και ένα κόσμημα που θα φορεθεί από κοινού, όπως είναι τα Forms βραχιόλια μας, που είναι πολύ διακριτικά και κομψά, φοριούνται σταθερά στον καρπό και στα οποία επιλέγουμε να δημιουργήσουμε προσωποποιημένες χαράξεις ώστε να είναι ξεχωριστά και να φέρουν την ενέργεια του κάθε ζευγαριού.

KAKURU bridal

Ποιες γυναίκες ή brides-to-be ονειρεύεστε να φορέσουν τα κοσμήματά σας;

Ονειρεύομαι γυναίκες ή brides-to-be που θέλουν και παλεύουν να ζουν ελεύθερες από περιορισμούς και από «πρέπει», που λατρεύουν να δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες, που τους αρέσει να πειραματίζονται με διαφορετικά πράγματα, που εκφράζουν όλα τους τα συναισθήματα χωρίς φόβο αλλά με πάθος, που προσπαθούν να κάνουν με μικρές πράξεις τον κόσμο πιο όμορφο γύρω τους, που τολμούν να αλλάξουν διαδρομή όταν κάτι δεν τους βγαίνει, που αγαπάνε ή μαθαίνουν να αγαπάνε τον εαυτό τους. Γενικά ονειρεύομαι να φορούν τα κοσμήματά μου άνθρωποι που με το look τους θα εκφράζουν το μέσα τους και το κόσμημα θα τους βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθείτε τις διεθνείς τάσεις όταν σχεδιάζετε; Ποιες νέες τάσεις στο κόσμημα αξίζει να ακολουθήσουμε, ως νύφη ή καλεσμένη;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθώ κάποια τάση όταν σχεδιάζω. Ακόμα και όταν πρέπει να σχεδιάσω το «γούρι» μας για τη νέα χρονιά, που εκεί εύκολα μπορεί να έχεις παρόμοια ερεθίσματα με άλλους δημιουργούς, αποφεύγω πάρα πολύ να ψάξω οτιδήποτε σχετικό πριν ξεκινήσω τον σχεδιασμό. Νομίζω ότι οι εικόνες μπορεί να εντυπωθούν εύκολα και ασυναίσθητα μέσα σου και μετά στον σχεδιασμό σου να αποτυπωθεί κάτι παρόμοιο. Στις συλλογές αυτό που φοβάμαι είναι να μην επαναλαμβάνομαι, θέλω να κρατάω τις γραμμές μας αλλά πάντοτε η κάθε συλλογή να φέρει μέσα της μια εξέλιξη. Δεν πιστεύω πολύ λοιπόν στις τάσεις. Πρόσφατα ένας άντρας ενδιαφερόταν για ένα μονόπετρο και κάναμε μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι ενώ έκανε την έρευνά του, τον ενημέρωσαν ότι η στρογγυλή κοπή του διαμαντιού ενδείκνυται «περισσότερο» για μονόπετρο ή «πρέπει» να είναι δεμένο με λευκό χρυσό. Για εμένα δεν υπάρχει «πρέπει» Αυτό που έχει σημασία είναι αν σου αρέσει ένα σχέδιο που βλέπεις, αν φαντάζεσαι τον άνθρωπό σου να το φοράει και τι λέει το ένστικτό σου.

Οπότε πιστεύω ότι είναι ωραίο είτε ως νύφη είτε ως καλεσμένη να φορέσουμε κοσμήματα που αναδεικνύουν τη δική μας μοναδικότητα, να τα συνδέσουμε σχεδιαστικά με τη δική μας ιστορία, ακόμα και με τo concept του συγκεκριμένου ντυσίματός που θέλουμε να δημιουργήσουμε, γιατί με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουμε τη δική μας οπτική στη «μόδα» αλλά με τρόπο που αναδεικνύει την προσωπικότητά μας.

KAKURU bridal

Μιλήστε μας για τα επόμενα επαγγελματικά σχέδια; Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ΚAKURU Jewelry;

Τα τελευταία χρόνια μας έχουν αποδείξει ότι τα μακροπρόθεσμα σχέδια μπορεί και να μην βγουν με τον τρόπο που τα φανταζόμαστε. Οπότε δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για το KAKURU Jewelry. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο δικός μου αγώνας και της ομάδας μας για να καλυτερεύουμε και να εξελίσσουμε το κόσμημά μας, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και γενικά τις υπηρεσίες μας είναι καθημερινός! Με νοιάζει στο day-to-day να τα καταφέρνουμε, να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία, να χαιρόμαστε με τη δουλειά μας, να χαιρόμαστε με τις αντιδράσεις των πελατών μας και με ό,τι τους προσφέρουμε, και να κάνουμε ωραίες συνεργασίες! Θέλω να εξελισσόμαστε σιγά-σιγά, δεν θέλω πλέον πυροτεχνήματα γιατί αυτό που με νοιάζει είναι να αντέξουμε όμορφα στο χρόνο. Αυτό που σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον και έχουμε στα σκαριά είναι η νέα μας συλλογή που ευχόμαστε να βγει για πρώτη φορά φθινόπωρο-χειμώνα, γιατί συνήθως όλες έχουν βγει άνοιξη. Παράλληλα, εύχομαι ότι το custom-made κόσμημά μας όλο και θα μεγαλώνει, γιατί είναι κάτι που λατρεύω, με ευχαριστεί απίστευτα και παίρνω πολλή δύναμη από τη χαρά των πελατών όταν πια παραδίδεται το κόσμημα.

Λέτε Yes I do

Λέω Yes I do σε βόλτες στη φύση με τον σκύλο μου, σε πολλά παγωτά το καλοκαίρι, σε συναντήσεις/εξορμήσεις με καλούς φίλους, σε θερινό σινεμά, σε ένα ποτήρι κρασί στο τελείωμα της ημέρας, στις τηγανητές πατάτες, σε ένα νυχτερινό περπάτημα στην Αθήνα, σε νέες γνωριμίες και σε ατελείωτες συζητήσεις, στο να φοράω χρώμα πάνω μου και σχεδόν πάντα τουλάχιστον τρία κοσμήματα, στα φρεσκοκομμένα φρούτα και τους χυμούς, σε δραστηριότητες και χώρους που αναδεικνύουν κάθε μορφή τέχνης.

Λέτε No, I dont

...στο να κινούμαι στην Αθήνα με αυτοκίνητο, στο να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που δεν είναι ευγενικοί, στο να φοράω σκουρόχρωμα ρούχα, στο να πηγαίνω στα ίδια μέρη, στις γειτονιές χωρίς χαρακτήρα, στο να μην σκέφτεσαι τον διπλανό σου.

Προηγούμενο Επόμενο